- Štítky blogu
- závěsy
- len
- venkovský styl
- kanafas
- interiér
- lněná utěrka
- atelier Splněný sen
- bytový textil
- žehlení
- šití na míru
- domácí
- voál
- recept
- záclony
- praní
- chalupa
- zatemňovací závěsy
- do chalupy
- lněný pytlík
- blackout
- údržba
- výroba
- gel
- na chalupu
- na praní
- aviváž
- postup
- použití
- český kanafas
- co je kanafas
- jak kanafas prát.
- co z kanafasu ušít
- údržba textilu
- použití materiálů
- praní lněného textilu
- prací symboly
- špaldové slupky
- pohankové slupky
- duté vlákno
- molitan
- teflon
- organza
- žakár
- složení materiálu
- výrobky ze lnu
- použití textilu
- materiály
- složení materiálů
- metráž kanafas
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Pod značkou George&Rose šijeme elegantní oděvy na míru ve všech, i nadměrných velikostech. Nejvíce jste si, milé ženy, oblíbily šaty návrhů Růženy Košťákové. Oděvy šijeme na míru Vaší postavy. Vlastní konstrukce střihů. Využijte službu Osobní krejčí do domu.
Chalupy, jako malované
Kniha návrhů, našich autorských kolekcí, pro Vaši inspiraci!
Vyrobily české ruce!
- Úvod
- Blog
- Zdravě žít, zdravě jíst
- Domácí celozrnný chléb
Domácí celozrnný chléb
V obchodě cena chleba stoupá, zatím co jeho kvalita klesá. A tak jsem se rozhodla péct chleba doma sama. Nevyjde sice levněji, ale jeho kvalita a chuť stojí za to!
Pro Vás, kteří ještě chleba doma nepečou, ale rádi by se o to pokusili, přikládám recept na chleba, tak jak ho dělám já.
Z počátku se mi moc nedařilo, ale postupně jsem se zdokonalila a nyní se na domácí chleba moc těšíme. Je pravda, že jsem těsto chtěla zadělávat domácím kváskem, ale ten se mi nedaří, a tak do těsta dávám droždí.
Chleba peču ze směsi celozrnné pšeničné špaldové mouky a celozrnné žitné mouky. Do chlebového těsta přidávám slunečnicová a lněná semínka.
Celozrnný chléb
Suroviny:
1000g celozrnné pšeničné špaldové mouky
300g celozrnné žitné mouky
14g sušeného droždí
1 lžička cukru
3 lžičky soli
4 lžičky drceného kmínu
8 lžic slunečnicových semínek
4 lžíce lněných semínek
600ml vlažné vody
Do mísy prosijeme špaldovou a žitnou mouku. Do mouky vmícháme sůl. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vsypeme cukr a sušené droždí. Zalijeme trochou vlažné vody a počkáme, až droždí vzejde. Přidáme kmín, slunečnicová a lněná semínka. Suroviny v míse zalijeme 300ml vlažné vody a prohněteme.
Já na hnětení používám kuchyňský robot. Zapnu robot na nízký stupeň otáček a hnětu těsto.
Vodu postupně přiléváme podle potřeby. Těsto nesmí být moc tuhé, ale ani řídké. Těsto na chleba hněteme v robotu na střední stupeň otáček 20 minut. Po té těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut.
Na přikrytí těsta používám lněnou utěrku, pod kterou může těsto dýchat a dobře nakyne.
Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a ručně ho párkrát prohněteme a vytvoříme z něj pěkný bochníček, který vložíme do pekáčku, na pečící papír. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30minut kynout.
Předehřejeme troubu na 250 °C. Pekáč s vykynutým bochníkem chleba, vložíme do předehřáté trouby spolu s plecháčkem vody, který v troubě umístíme pod pekáč s chlebem. Pečeme 30minut při teplotě 250 °C. Pak teplotu snížíme na 160 °C a necháme chléb dopéct.
Propečení chleba kontrolujeme zapíchnutím špejle doprostřed bochníku. Dobře upečený chléb poznáme podle toho, že se těsto na špejli nelepí.
Po upečení vyndáme chleba z římského hrnce a necháme vychladnout. Chléb krájíme až po úplném vychladnutí, aby se nedrolil.
Upozornění: Teplotu a délku pečení je třeba pohlídat a upravit individuálně, protože každá trouba peče jinak.
Upečený chléb uložíme do lněného pytle, kde zůstane chutný až do doby, než ho s chutí sníme.
Dobrý tip:
Svůj domácí celozrnný chleba peču v elektrické troubě, v římském hrnci. Tento způsob se mi velmi osvědčil.
Římský hrnec 1 hodinu před pečením namočím do vody, aby nasákl vlhkost. Před pečením vyložím římský hrnec pečícím papírem a pak do něj vložím chleba. Přiklopím víkem a dám péct do vyhřáté trouby.
Do trouby nemusím dávat plecháček s vodou, protože římský hrnec nasátou vodu během pečení uvolňuje a vytváří tak pro pečení chleba správné podmínky. Takto upečený chléb má křupavou kůrku a měkkou střídku. Velmi se podobá bochníku chleba, který má babička pekla v peci své chaloupky, když jsem byla malá.
Růžena Košťáková - Atelier Splněný sen