Zákazníci ze Slovenska: přepněte měnu pod touto lištou z CZK na EUR
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 9 - 19 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
Jak vybrat přikrývku z dutého vlákna?
Přikrývky a polštáře z dutého vlákna patří mezi nejoblíbenější ložní textil pro děti i dospělé. Na trhu je spousta druhů těchto lehkých hřejivých anti... číst celé
02.05.2023 Interiér
Jak se měří záclony a závěsy?
Před nákupem záclon a závěsů je nutné vědět, jak velké závěsy a záclony na svá okna potřebujeme. Je třeba změřit šířku a výšku záclon a závěsů. Jak mí... číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

Mohlo by Vás zajímat

 

 

 

Elegantní oděvy | George-Rose | Atelier Splněný sen

Pod značkou George&Rose šijeme elegantní oděvy na míru ve všech, i nadměrných velikostech. Nejvíce jste si, milé ženy, oblíbily šaty návrhů Růženy Košťákové. Oděvy šijeme na míru Vaší postavy. Vlastní konstrukce střihů. Využijte službu Osobní krejčí do domu.

 

Chalupy, jako malované

Chalupy | Atelier Splněný sen

Kniha návrhů, našich autorských kolekcí, pro Vaši inspiraci!

Vyrobeno v Čechách | Atelier Splněný sen

Vyrobily české ruce!

 

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Zdravě žít, zdravě jíst
  4. Domácí celozrnný chléb

Domácí celozrnný chléb

#domacichleba#receptnacelozrnnychleba#celozrnnychleba#spaldovychleba#zitnychleba#ateliersplnenysen#

V obchodě cena chleba stoupá, zatím co jeho kvalita klesá. A tak jsem se rozhodla péct chleba doma sama. Nevyjde sice levněji, ale jeho kvalita a chuť stojí za to!

Pro Vás, kteří ještě chleba doma nepečou, ale rádi by se o to pokusili, přikládám recept na chleba, tak jak ho dělám já.

Z počátku se mi moc nedařilo, ale postupně jsem se zdokonalila a nyní se na domácí chleba moc těšíme. Je pravda, že jsem těsto chtěla zadělávat domácím kváskem, ale ten se mi nedaří, a tak do těsta dávám droždí.

Chleba peču ze směsi celozrnné pšeničné špaldové mouky a celozrnné žitné mouky. Do chlebového těsta přidávám slunečnicová a lněná semínka.

 

Celozrnný chléb

Suroviny:

1000g celozrnné pšeničné špaldové mouky

300g celozrnné žitné mouky

14g sušeného droždí

1 lžička cukru

3 lžičky soli

4 lžičky drceného kmínu

8 lžic slunečnicových semínek

4 lžíce lněných semínek

600ml vlažné vody

Do mísy prosijeme špaldovou a žitnou mouku. Do mouky vmícháme sůl. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vsypeme cukr a sušené droždí. Zalijeme trochou vlažné vody a počkáme, až droždí vzejde. Přidáme kmín, slunečnicová a lněná semínka. Suroviny v míse zalijeme 300ml vlažné vody a prohněteme.

Já na hnětení používám kuchyňský robot. Zapnu robot na nízký stupeň otáček a hnětu těsto.

Vodu postupně přiléváme podle potřeby. Těsto nesmí být moc tuhé, ale ani řídké. Těsto na chleba hněteme v robotu na střední stupeň otáček 20 minut. Po té těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut.

Na přikrytí těsta používám lněnou utěrku, pod kterou může těsto dýchat a dobře nakyne.

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a ručně ho párkrát prohněteme a vytvoříme z něj pěkný bochníček, který vložíme do pekáčku, na pečící papír. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30minut kynout.

Předehřejeme troubu na 250 °C. Pekáč s vykynutým bochníkem chleba, vložíme do předehřáté trouby spolu s plecháčkem vody, který v troubě umístíme pod pekáč s chlebem. Pečeme 30minut při teplotě 250 °C. Pak teplotu snížíme na 160 °C a necháme chléb dopéct.

Propečení chleba kontrolujeme zapíchnutím špejle doprostřed bochníku. Dobře upečený chléb poznáme podle toho, že se těsto na špejli nelepí.

Po upečení vyndáme chleba z římského hrnce a necháme vychladnout. Chléb krájíme až po úplném vychladnutí, aby se nedrolil.

Upozornění: Teplotu a délku pečení je třeba pohlídat a upravit individuálně, protože každá trouba peče jinak.

Upečený chléb uložíme do lněného pytle, kde zůstane chutný až do doby, než ho s chutí sníme.

Dobrý tip:

 Svůj domácí celozrnný chleba peču v elektrické troubě, v římském hrnci. Tento způsob se mi velmi osvědčil.

Římský hrnec 1 hodinu před pečením namočím do vody, aby nasákl vlhkost. Před pečením vyložím římský hrnec pečícím papírem a pak do něj vložím chleba. Přiklopím víkem a dám péct do vyhřáté trouby.

Do trouby nemusím dávat plecháček s vodou, protože římský hrnec nasátou vodu během pečení uvolňuje a vytváří tak pro pečení chleba správné podmínky. Takto upečený chléb má křupavou kůrku a měkkou střídku. Velmi se podobá bochníku chleba, který má babička pekla v peci své chaloupky, když jsem byla malá.

Růžena Košťáková - Atelier Splněný sen

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli